M i Sölvesborg dröjer med valet av ny ledare. Foto: SVT och TT

Efter sexbildskrisen: M dröjer med valet av ny ledare

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen valde Moderaterna i Sölvesborg att skjuta upp beslutet om att utse en ny gruppledare. Efter sexbildskrisen tog Arne Bogren över tillfälligt och han fortsätter med det i väntan på en permanent lösning.

Sölvesborgs tidigare M-ledare Emilie Pilthammar avgick efter att hon publicerat en bild på sociala medier där hon anspelade på gruppsex. Även barn- och utbildningsnämndens ordförande Niklas Joelsson (M) och kultur- och fritidsnämndens ordförande Peter Thyrén (SD), som också poserade på bilden, avgick.

Arne Bogren tog då över tillfälligt som gruppledare för Moderaterna i Sölvesborg. Efter ett beslut i partiet på måndagskvällen fortsätter han att vara tillfällig gruppledare.

Kritik mot toppmoderat

Valet dröjer

På måndagen var det egentligen meningen att en ny gruppledare skulle väljas permanent. Men partiet skjuter alltså på beslutet i en vecka.

– Det finns kandidater och vi har ett antal som passar mycket bra på många poster. Vi har en hel del spelrum, säger Paul Andersson, som är Moderaternas ordförande i Sölvesborg.

Paul Andersson, ordförande Moderaterna i Sölvesborg. Foto: SVT/Stina Sandström

Annan lösning

Förra gruppledaren Emilie Pilthammar var också kommunstyrelsens vice ordförande. Men partiet överväger nu att ha två olika personer på de uppdragen.

– Det vanligaste är att samma person har båda posterna, men det finns kommuner som har valt att gå en annan väg och vi vill ha alla dörrar öppna för tillfället, säger Paul Andersson.

Flera val

Moderaterna planerar nu att välja ny gruppledare vid samma tillfälle som även en ny vice ordförande i kommunstyrelsen utses. En ny ordförande i barn- och utbildningsnämndens ska också väljas samt vice ordförande i omsorgsnämnden efter avhoppade Inger Pilthammar.

Hur var stämningen på kvällens gruppmöte?

– Stämningen var god. Vi ska blicka framåt och inte titta på historiken. Nu ska vi gå vidare och det som har varit har varit. Vi ska ta lärdom men inte älta det, säger Paul Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot toppmoderat

Mer i ämnet