Konstnären Alexandra Melander har målat ett konstverk som associerar till den ”gruppsexbild” som lades ut av det det tidigare kommunalrådet Emilie Pilthammar (M) i Sölvesborg. Foto: Privat/Alexandra Melander

Nu blir gruppsexbilden konst – i protest mot politikernas krav

Uppdaterad
Publicerad

Offentlig konst som köps in av Sölvesborgs kommun ska vara ”tidlös och klassisk”, enligt ett kulturförslag från Samstyret. Skrivningen har fått konstnären Alexandra Melander att reagera – och som svar måla ett konstverk som hon erbjuder kommunen att köpa.– Den är inspirerad av verkliga händelser under det senaste politiska året, säger hon.

I Samstyrets nya handlingsprogram som presenterades under gårdagen står det i avsnittet som gäller kultur och fritid att:

”När konst köps in av kommunen ska tidlös och klassisk konst som ger uttryck för och harmoniserar med kommunens historia, lokala identitet och fysiskt bebyggd miljö, sättas framför utmanande samtidskonst.”

Detta är något som hobbykonstnären och vänsterpartisten Alexandra Melander i Sölvesborg har reagerat på.

– Jag har inget emot om de vill köpa in tidlös klassisk konst men de verkar så provocerade över vad de kallar utmanande samtidskonst och att det skulle vara farligt. Det som sågs som utmanande samtidiskonst förr i tiden är väl det vi anser vara klassiska verk idag. Konst är till för att få folk att tänka till, fundera och ibland skaka om folk lite, säger hon.

Som ett svar på Samstyrets handlingsprogram har Alexandra Melander målat ett provocerande konstverk som hon nu erbjuder kommunen att köpa för 20 000 kronor. Övriga som vill sprida motivet uppmanas av konstnären att göra det gratis.

Bilden som tavlan baseras på, och som ledde till kommunalrådets avgång.

M-ledaren: ”Onödig målning”

Målningen associerar till den så kallade ”gruppsexbild” som publicerades av Emilie Pilthammar (M) i slutet av maj och som tvingade kommunalrådet att avgå.

– Det är synd om det bara blir en sorts konst som får plats i det offentliga rummet. Vi har haft ett väldigt rikt kulturliv i Sölvesborg och jag är rädd att det inte kommer bli på samma sätt framöver, säger hon.

Kommunalrådet Paul Andersson (M) har sett målningen som Alexandra Melander gjort och tycker den är onödig.

– För mig är det där historia nu. Vi kan inte hålla på att älta det som hänt utan vi behöver blicka framåt som jag känner det. Men jag förstår vad hon är ute efter och hon är ofta konstruktiv i sin kritik, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.