Paul Andersson och Kith Mårtensson blir de som tar över de poster som Emilie Pilthammar (M) tidigare haft i Sölvesborg. Foto: SVT

Efter skandalen i Sölvesborg: De tar över efter Pilthammar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Paul Andersson och Kith Mårtensson som tar över de poster som Emilie Pilthammar tidigare haft för moderaterna i Sölvesborg. Paul Andersson går in som ny vice ordförande i kommunstyrelsen och Kith Mårtensson får rollen som ny gruppledare.

Sölvesborgsmoderaterna drabbades av flera tunga avhopp efter att kommunalrådet Emilie Pilthammar la upp en hårt kritiserad bild i sociala medier för drygt två veckor sedan. I dag utsågs hennes efterträdare på posterna som gruppledare och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Uppdragen delas nu upp på två personer. Det blir Paul Andersson som tar över i kommunstyrelsen, men gruppledarposten valdes Kith Mårtensson till. Paul Andersson tar däremot posten som vice gruppledare.

Kritik mot toppmoderat

– Det känns hedrande och nervöst. Jag tror jag kan tillföra en lugn och resonerande ton i samtalet. Jag kommer också att värna Samstyret som jag tycker fungerar bra, säger Paul Andersson (M) till SVT Nyheter Blekinge.

Han säger också att han själv nu vill bidra med ett tillgänglighetsperspektiv som han menar att många andra ofta inte tänker på.

– Eftersom jag sitter i rullstol. Det är ett intressant och nyttigt perspektiv som nu kommer att belysas på ett nytt sätt när besök, möten och resor ska bokas, säger Paul Andersson.

Nya nämndsordföranden

Partiet valde också en ny ordförande för barn- och utbildningsnämnden efter att Niklas Joelsson också slutat efter sin medverkan på skandalbilden. Kith Mårtensson tar även den posten.

Anders Fransson blev den som valdes till omsorgsnämndens vice ordförande efter att Inger Pilthammar slutat i sympati för sin dotter Emilie.

Moderaternas fullmäktigegrupp i Sölvesborg valde i kväll även borgmästare Arne Bogren till ordförande i Personalutskottet.

Även SD-politikern ersatt

På den så kallade ”gruppsexbilden” deltog tre toppolitiker i Sölvesborg, som samtliga lämnade sina uppdrag efter händelsen. Förutom ovan nämnda moderater deltog även Sverigedemokraternas Peter Thyrén.

Thyrén var ordförande i fritids- och kulturnämnden och enligt ett pressmeddelande i kväll så har det även valts en ersättare för honom.

Sverigedemokraterna i Sölvesborg har beslutat att föreslå Rolf Hans Berg som ny ordförande i fritids- och kulturnämnden.

Förslaget kommer att behandlas på kommunfullmäktiges sammanträde den 17 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot toppmoderat

Mer i ämnet