Foto: Bilden kommer från Emilie Pilthammars facebooksida.

Metoo-kritik och gruppsexbild – här är stormarna kring Pilthammar

Uppdaterad
Publicerad

Förskolans läroplan jämfördes med Nordkorea och Metoo-kampanjen kritiserades för att handla om lättkränkta tjejer ”som ska göra sig till offer”.

Här är stormarna kring Emilie Pilthammar (M) – som både rört upp känslor och väckt kritik.

• År 2015 deltar Emilie Pilthammar på en Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons sommarfest där Ultima Thule, som har anklagats för att ha kopplingar till högerextrema kretsar och vit makt-scenen, spelade.

• Samma år går Pilthammar ut på sin blogg och skriver att hon vill se en legalisering av prostitution – en fråga som splittrar partiet i Blekinge.

Kritik mot toppmoderat

• Under hösten 2017 när #metoo-rörelsen är i fokus kritiserar Emilie Pilthammar kampanjen och skriver att det är ”ett spel för galleriet där lättkränkta tjejer/kvinnor främst från vänsterskalan ska göra sig till ett offer. Livet är jobbigt för dem”. Detta väcker stark kritik hos partikamraten Elin Petersson, ledamot i förbundsstyrelsen och tidigare ordförande i MUF i Blekinge.

• 2019 när Emilie Pilthammar blivit vald till kommunalråd i Sölvesborg kritiserar hon den nya läroplanen för förskolan på sin blogg och liknar den med diktaturen Nordkorea – något som fick flera förskolelärare att reagera.

• Inför EU-valet 2019 försvarar Pilthammar Sverigedemokraten Peter Lundgren, som polisanmäldes för efter att det framkommit att han tagit en partimedlem på brösten under en fest. Hon menar att händelsen är utagerad eftersom det inte var kvinnan själv som gjorde polisanmälan. Uttalandet möts av kritik av bland annat Elisabeth Svantesson, ekonomipolitisk talesperson för Moderaterna, som på Twitter skriver ”Häpnadsväckande uttalande om sexuella trakasserier från Pilthammar i Sölvesborg. Ett uttalande som helt enkelt inte hör hemma inom Moderaterna”.

• Ny kritik riktas mot Pilthammar efter att hon i en bild på sociala medier skämtade om gruppsex, tillsammans med toppolitiker från Sverigedemokraterna och Moderaterna. Roger Fredriksson (M), distriksordförande i Blekinge säger till SVT Nyheter Blekinge att han är förvånad över agerandet och att det inte är något som Moderaterna står bakom. Även Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer menar att agerandet är ”totalt omdömeslöst”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot toppmoderat

Mer i ämnet