Foto: SVT

Toppmoderaten i nytt blåsväder – skämtade om gruppsex

Uppdaterad
Publicerad

I en bild i sociala medier skämtade Sölvesborgs kommunalråd Emilie Pilthammar (M) om gruppsex, tillsammans med kommunala toppolitiker från Sverigedemokraterna och Moderaterna. Nu väcks ny, kraftig, kritik mot henne.

Inte ens en vecka har gått sedan Sölvesborgs kommunalråd, toppmoderaten Emilie Pilthammar, hamnade i blåsväder efter att ha tagit EU-kandidaten Peter Lundgren (SD) i försvar. Hon var då kritisk till att någon annan polisanmält SD-toppens brösttafsande, trots att den utsatta kvinnan valt att inte göra det.

I natt publicerade hon en bild i sociala medier, där hon tillsammans med två kommunala toppolitiker skämtar om gruppsex. Hon står framåtböjd med öppen mun mot Niklas Joelsson (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande, som håller en flaska mellan benen. Bakom henne står Peter Thyrén (SD), kultur- och fritidsnämndens ordförande, med händerna på hennes bak. Något som Aftonbladet var först med att rapportera om.

Peter Thyrén (SD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och Niklas Joelsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Sölvesborgs kommun

”Totalt omdömeslöst”

I bildtexten skriver Pilthammar: ”Känsliga och lättkränkta tittare varnas! Alla medverkande är med på kollaget och gör det för skojs skull. Ingen behöver anmäla eller känna sig utsatt! (Och bilden betyder inte att vi på något sätt förespråkar sexuella trakasserier eller tafsande så alla är på det klara med det!) Vi är ironiska!

– Det är totalt omdömeslöst och absolut inget som Moderaterna står bakom. Det förvånar mig, man bör ha bättre omdöme än så, säger Roger Fredriksson (M), distriktsordförande, till SVT Nyheter Blekinge.

Även Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer menar att agerandet är ”totalt omdömeslöst”. I sociala medier skriver utbildningsministern Anna Ekström (S) om bilden:

”Är karln med flaskan alltså ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg? Om det finns några vuxna kvar i rummet i Moderaterna så ser ni till att föräldrar och elever, lärare och rektorer i Sölvesborg får politiker de kan ha respekt för!”

”Allt behöver inte vara så allvarligt”

Till Aftonbladet säger Emilie Pilthammar att bilden, som snabbt togs ner, var ett skämt och skulle ses som ett inlägg i debatten om Peter Lundgren (SD).

– Det var tanken, ja. Jag är inte så känslig själv och har aldrig varit och tycker att debatten går överstyr. Så det vi spexar om är att man måste kunna se att allt behöver inte vara så allvarligt alltid, säger Emilie Pilthammar, till tidningen.

”Hanteras internt”

Efter inlägget om Peter Lundgrens brösttafsande i onsdags meddelade M-ordföranden Roger Fredriksson att det skulle hanteras internt. Något han även säger i dag.

– Vi får se hur vi tar det vidare. Det kommer hanteras internt, och jag kommenterar inte vad vi gör internt, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Emilie Pilthammar, Niklas Joelsson och Peter Thyrén för kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot toppmoderat

Mer i ämnet