Emilie Pilthammar har mötts av kritik både för sexskämtet som publicerades i sociala medier och blogginlägget där hon tog Sverigedemokraternas toppolitiker Peter Lundgren i försvar efter att han polisanmäldes för sexuellt ofredande. Foto: SVT

Kraftiga reaktioner på bilden: ”Totalt omdömeslöst”

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle vara ett skämt om gruppsex – men bilden som kommunalrådet Emilie Pilthammar (M) publicerade av sig själv och två andra toppolitiker från Moderaterna och Sverigedemokraterna – har startat en kritikstorm.

Det var under natten till söndagen som kommunalrådet Emilie Pilthammar (M) publicerade en bild i sociala medier där hon tillsammans med Niklas Joelsson (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande och Peter Thyrén (SD), kultur- och fritidsnämndens ordförande, skämtar om gruppsex.

I bildtexten skriver Pilthammar: ”Känsliga och lättkränkta tittare varnas! Alla medverkande är med på kollaget och gör det för skojs skull. Ingen behöver anmäla eller känna sig utsatt! (Och bilden betyder inte att vi på något sätt förespråkar sexuella trakasserier eller tafsande så alla är på det klara med det!) Vi är ironiska!

”Häpnadsväckande uttalande”

Trots att bilden tagit bort riktas nu stark kritik mot Pilthammars agerande:

Riksdagsledamoten från Karlskrona, Annicka Engblom, kallar det ”osmakligt, omdömeslöst och oansvarigt”  på sociala medier.

Även Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer menar att agerandet är ”totalt omdömeslöst”.

Moderaten och tidigare eurovisionschlagervinnaren Richard Herrey skriver på Twitter: ”Hur kan ett kommunalråd från mitt eget parti tycka att det är lämpligt att ta en plump sexskämtsbild dagen innan EU-valet övergår mitt förstånd. Så otroligt dåligt omdöme får man inte ha. Jag skäms.”

Magnus Gärdebring (M), oppositionsråd i grannkommunen Karlshamn skriver: ”Omdömmeslöst och osmakligt. Hur känns det idag för de som utsätts för verkliga övergrepp och trakaserier när den politiska ledningen beter sig så här? Att leda en kommun är ingen lekstuga! Detta är inte värdigt mitt parti.”

Kritik mot nämndpolitiker

Även utbildningsministern Anna Ekström (S) har reagerat på  bilden:

”Är karln med flaskan alltså ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborg? Om det finns några vuxna kvar i rummet i Moderaterna så ser ni till att föräldrar och elever, lärare och rektorer i Sölvesborg får politiker de kan ha respekt för!”

Roger Fredriksson, Moderaternas distriktsordförande säger till SVT Blekinge att frågan utreds internt.

– Det är totalt omdömeslöst och absolut inget som Moderaterna står bakom. Det förvånar mig, man bör ha bättre omdöme än så, säger Roger Fredriksson (M), till SVT Nyheter Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot toppmoderat

Mer i ämnet