Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronneby kommun har valt att sätta upp ett tillfälligt staket vid tågspåret, för att markera att tågspring inte är acceptabelt. Hör förvaltningschef Anna Hinseäng berätta. Foto: Henrik Friberg/SVT

Efter spårlarmen: Kommunen sätter upp staket – vill se permanent lösning

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens spring på tågrälsen i Ronneby har kommunen valt att sätta upp ett tillfälligt kravallstaket som en markering.

Samtidigt ligger man på Trafikverket för att få till en permanent lösning.

– Det är inte så högt, men symbolvärdet i att markera att man inte ska springa på järnvägen är ganska så stort, säger Anna Hinseäng, tillförordnad förvaltningschef på förvaltningen för teknik, fritid och kultur i Ronneby.

Järnvägen ligger precis intill den nya Parkdalaskolan och efter den senaste tidens incidenter där skolungdomar befunnit sig vid spårområdet, valde kommunen att agera:

– För säkerheten för eleverna och invånarna så är det viktigt att agera i det här fallet, säger Anna Hilseäng.

”Avskräcker ett tag”

På andra sidor av järnvägen finns ett så kallat suicidstängsel som är svårare att ta sig över. Varför det inte finns något på den här sidan har kommunen inte fått någon förklaring till – men hoppas nu att det ska kunna sättas upp även där.

Men handläggningstiderna hos Trafikverket för att få till ett permanent staket kan vara mellan två till fyra år.

– Jag tycker inte vi kan vänta, det här är en säkerhetsfråga. Vi behöver ha ett beslut och en åtgärd mycket tidigare än så. Det här tillfälliga staketet avskräcker och markerar ett tag, men sen kommer respekten för det staketet också försvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.