Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om ungdomsverksamheten ska hålla till i samma lokaler som Panncentralen i Kungsmarken är inte klart, men den ska placeras någonstans i Mellanstaden. Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Efter Panncentralen – Fryshuset kan öppna i Mellanstaden

Uppdaterad
Publicerad

Efter turbulens i föreningen bakom Panncentralen i Kungsmarken stängdes verksamheten i början av förra året.

Nu kan en ny ungdomsverksamhet ta plats i området då ett avtal med Fryshuset är på gång.

– Det känns fantastiskt, säger Filip Issal (L), som drivit frågan i flera års tid.

Det var efter SVT:s granskning av Folkets hus-föreningen på Panncentralen i början av 2021 som verksamheten stängde.

– Jag tror att många kände sig besvikna för att verksamheten inte kunde vara kvar, säger Filip Issal (L).

Granskningen av Panncentralen

Han har varit drivande för att kommunen ska skriva ett samarbetsavtal, ett så kallat IOP, med organisationen Fryshuset, något som snart kan bli verklighet. I augusti ska frågan upp i kommunstyrelsen och blir det grönt ljus kan Fryshuset starta upp redan till hösten.

– Tanken är att det ska börja rulla inom några månader. Det ska bli jättespännande att se hur Fryshuset organiserar upp det här, säger Filip Issal.

Om ungdomsverksamheten ska hålla till i samma lokaler som Panncentralen i Kungsmarken är inte klart, men den ska placeras någonstans i Mellanstaden.

Granskningen av Panncentralen i korthet

I december 2020 avslöjade SVT Nyheter Blekinge att två tidigare ledare varit i centrum för en bedrägerihärva där funktionshindrade Ida Haglö, pressades att ge bort runt 400 000 kronor och bjuda flera personer på en resa till Thailand.

När Ida Haglö larmade om situationen till Panncentralens tidigare verksamhetsledare och ansikte utåt Sebastian Chavez kontaktade han varken polis eller Idas föräldrar.

En av de tidigare ledarna dömdes i Blekinge tingsrätt för grovt ocker. Ärendet är överklagat till hovrätten.

Under våren 2021 avslöjade SVT hur Panncentralen fått bidrag på felaktiga grunder och utan att redovisa vad pengarna gått till.

Bland annat fick föreningen 355 000 kronor för projekt mot segregation, men 98 procent av summan gick till att betala ut löner.

Efter SVT:s avslöjande krävde Karlskrona kommun tillbaka pengar från föreningen och verksamheten försattes i konkurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet