Ida Haglö fick sparkontot länsat. En 20-årig man åtalades och dömdes för grovt ocker. Foto: SVT

Ida-fallet: Dömd ockrare överklagar – vill att målet återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige man som dömdes för grovt ocker efter att ha länsat Ida Haglös sparkonton vill att hovrätten tar upp fallet på nytt. Detta eftersom han menar att hans frånvaro under förhandlingens sista dag måste anses godkänd.

20-åringen dömdes i tingsrätten till dagsböter och skadestånd på över 300 000 kronor, efter att han förmått funktionshindrade Ida Haglö i Karlskrona att under flera års tid föra över stora summor pengar till honom.

Under sista förhandlingsdagen i hovrätten uteblev 20-åringen på grund av sjukdom. Men hovrätten underkände mannens förklaring, vilket ledde till att tingsrättens dom slogs fast.

Men nu har 20-åringen skickat in en överklagan till Högsta domstolen, där han menar att fallet borde tas upp igen. Han skriver bland annat att han deltagit under alla andra förhandlingsdagar, att inga förhör med honom var inplanerade och att målet i princip var färdigbehandlat då han uteblev.

Han skriver i överklagandet att det är en ”synnerligen sträng påföljd” att låta tingsrättsdomen vinna laga kraft på grund av frånvaron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet