Den 54-årige Blekingeföretagaren har frihetsberövats, efter SVT:s rapportering. Foto: SVT och TT

Efter SVT:s avslöjande: Blekingeföretagaren förd till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 54-årige Blekingeföretagaren hade fått uppskov från sitt fängelsestraff efter att han fått en anställning i vad SVT kunnat avslöja som ett misstänkt bluffbolag. Efter SVT:s rapportering har nu Kriminalvården dragit in beslutet – och 54-åringen har hämtats för att avtjäna fängelsestraffet omedelbart.

SVT Nyheter Blekinge har under flera år följt den 54-årige Blekingeföretagarens ärende, och kunnat avslöja omfattande misstänkta kreditbedrägerier där flera av mannens hundratals bolag tros ha använts som brottsverktyg.

I april 2019 dömde Blekinge Tingsrätt mannen till 18 månaders fängelse för grova bokföringsbrott – men han beviljades uppskov från fängelsestraffet av Kriminalvården då han fått en anställning i ett byggföretag.

I början av september kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att mannen under tiden misstänks för ny omfattande bedrägeribrottslighet, och att det byggföretag han anställts i i själva verket var ett misstänkt bluffbolag.

Har frihetsberövats

Nu har Kriminalvården beslutat att återkalla uppskovet, och 54-åringen har förts till häktet i Karlskrona i väntan på transport till fängelseanstalten. I sitt beslut skriver de bland annat:

”[Blekingeföretagaren] förekommer i inte mindre än tre utredningar gällande grovt bedrägeri, bedrägeri och bedrägeri medelst brukande av falsk urkund. Kriminalvården bedömer att omständigheterna ger anledning att anta att [företagaren] kommer att begå nya brott. Uppskovet återkallas med omedelbar verkan”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bolagsbluffen

Mer i ämnet
Mer Blekinge
Mer Nyheter