Daniel Persson, kommunikationschef på Jysk. Foto: SVT

Jysk blev av med varor för 600 000 kronor – polisanmälde företagaren

Uppdaterad
Publicerad

Ett av flera företag som misstänks ha drabbats av den 54-årige Blekingeföretagaren och hans bolag är Jysk – som under vårvintern blivit av med varor för totalt 600 000 kronor innan de lyckades få stopp på bedrägerierna. Nu har en förundersökning inletts.

Den 54-årige Blekingeföretagaren ska ha använt sig av olika kommanditbolag för att hämta ut varor i olika Jysk-varuhus i södra Sverige. Men efter ett tag insåg möbelföretaget att betalningarna uteblev och lade in hans namn och företag i sina säkerhetssystem. Då hade Jysk blivit av med varor för över 600 000 kronor.

– Han besökte flera olika varuhus på kort tid och gjorde mindre beställningar i olika företag, vilket gjorde det svårt att upptäcka. Nu har vi dock ändrat våra rutiner för att sätta stopp för den här typen av brott, säger Daniel Persson, kommunikationschef på Jysk.

Bolagsbedragaren i Blekinge

Tolv miljoner kronor

Jysk är långt ifrån det enda företaget som misstänks ha drabbats av Blekingeföretagaren. SVT har tidigare berättat om att Telia blivit av med mobiltelefoner för miljonbelopp – och flera större byggvaruhus och elektronikkedjor har också blivit av med varor. I dag har de bolag med direkt koppling till 54-åringen skuldsaldon på totalt över tolv miljoner kronor.

– Det är ju ett underkännande av systemet att en person kan fortsätta att begå brott trots att han är dömd och ska avtjäna ett straff, säger Daniel Persson.

Nekar till brott

54-åringen menar att han inte har begått några bedrägerier, vare sig mot Jysk eller några andra företag.

– Jag har ingenting med det att göra, säger Blekingeföretagaren till SVT Nyheter Blekinge.

Butiksbiträdet Petronella Wessman i Lund var den som slog larm till polisen när 54-åringen kom in i butiken. Hör henne berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet