Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter SVT:s avslöjande: Länsstyrelsen granskar handel med ål Foto: TT

Efter SVT:s avslöjande: Länsstyrelsen granskar handel med ål

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Länsstyrelsen i Blekinge göra en djupare granskning av verksamheter som handlar med hotade arter – bland annat den rödlistade och utrotningshotade ålen. Det gör de efter SVT Blekinges avslöjande i somras att rökerierna i länet kunde tänka sig att ta emot ål som inte var fiskad på ett lagligt sätt.

– Vi har årliga kontroller av verksamheterna men i och med att det var uppe i media gör vi en fördjupad kontroll, säger Håkan Anderberg, avdelningschef på Länsstyrelsen i Blekinge.

Det är alla parter i handeln med ål som kommer kontrolleras, från fiskare till rökeri och återförsäljare. Länsstyrelsen kommer se så att verksamheten följer de tillstånd som gäller – till exempel att man inte säljer mer än tillåtet.

Kan leda till rättsprocess

Skulle det visa sig att till exempel ett rökeri eller en fiskare som säljer ål inte har sina papper iordning kan deras tillstånd dras in. Misstänker länsstyrelsen dessutom att verksamheten bryter mot lagen skickar de vidare ärendet till en åklagare.

– Finns det skäl till det så blir det ett åtal. Sen är det upp till domstolen att avgöra vad straffet blir, men vanligast är nog bötesbelopp, säger Håkan Anderberg.

Även andra verksamheter som handlar med hotade arter kommer granskas, som djuraffärer och djurparker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer