Foto: Karlskrona kommun

Efter SVT:s granskning – nu omorganiserar kyrkoledningen

Publicerad

Efter SVT Nyheter Blekinges granskning om arbetsmiljön i Karlskronakyrkan vidtas nu flera åtgärder. Bland annat har ledningen, tillsammans med de tre fackförbunden, beslutat om en omorganisation i ledningsgruppen.

I en serie reportage har SVT Nyheter Blekinge kunnat visa på en omfattande personalflykt från Karlskrona-Aspö pastorat, till följd av den dåliga arbetsmiljön som uppstått till viss del på grund av att kyrkoherden och kanslichefen inlett ett förhållande med varandra.

Flera av fackförbunden kallade sina medlemmar till krismöten efter rapporteringen och framförde krav på omorganisationer. Fackförbundet Vision menade att förtroendet för kyrkoherden, kanslichefen och kyrkorådets ordförande var förbrukat.

Krisen i Karlskronakyrkan

Facken kallades till möte

I fredags eftermiddag samlades representanter för fackförbunden och kyrkoledningen för att hitta en lösning på de uppkomna problemen, ett möte som ledde till beslut om en omorganisation.

– Vi ska få ett förslag på en organisationsförändring, säger Anders Christensson, på fackförbundet Vision.

Vad kommer det innebära specifikt?

– Det vet jag inte riktigt, de får komma med något förslag. Det krävs att någon flyttar på sig eller att man organiserar om. Vi är nöjda med mötet och tycker att vi fått fram vår ståndpunkt på ett bra sätt.

Extern utredning och omorganisering

I de minnesanteckningar som skrevs under fackmötet står bland annat att en extern utredning ska genomföras av arbetsmiljön, och att  ”arbetsgivaren kommer att göra en omorganisation för att eliminera eventuella risker av beroendeställningar”

– Det känns bra och vi har många tankar och idéer kring hur arbetsmiljön ska kunna förbättras. Det är ett jätteviktigt arbete som ligger framför oss och därför vill vi också stämma av det mot facken, säger Pamela Garpefors, kyrkoherde.

Vilken typ av omorganisation krävs för att undvika ”beroendeställning”?

– Det är bland annat det vi ska titta på. Någon förändring behöver göras och så måste vi tydliggöra HR-chefens funktion i organisationen.

Senast den 10 juni ska förslagen presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet