Den som vill gå längs strandskyddad mark i Karlshamn behöver ta sig förbi bryggor, murar och möbler. Nu vill kommunen ändra på det. Foto: SVT/Jerker Hagman

Efter SVT:s rapportering: Karlshamn ser över användning av olovlig mark

Publicerad

I Karlshamn har det under sommaren varit problem med att allmänheten tagit över strandskyddad mark.

Efter SVT:s reportage ser nu kommunen till att få ett slut på användningen av olovlig mark.

Efter att SVT i början av augusti rapporterade om att kommunal mark ockuperas av allmänheten i Karlshamn, tar nu kommunen ett tag för att förhindra att det ska fortsätta. 

I Yttervägga äger Karlshamns kommun all mark längs strandlinjen, vilket innebär att området närmast vattnet ska vara tillgängligt för allmänheten.

I vissa fall bryter allmänheten också mot strandskyddet, vilket gör att man kan uppfatta det som att de privata tomterna går ända ner till vattnet, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Vi tror att en del kan bero på okunskap, så vi börjar med att informera alla fastighetsägare i området om vilka regler som gäller, säger Fredrik Herbst, markförvaltare i Karlshamns kommun.

De kommande veckorna kommer ett brev att skickas hem till boende i området Yttervägga, där problemet varit stort. Senare i höst görs ytterligare en kontroll om kommunal mark fortsätter att användas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Marken är ockuperad”, säger Anders Englesson, om att behöva ta sig förbi hinder på en promenad längs stradskyddad mark i Karlshamn. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer