Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlshamns stadsarkitekt Emina Kovacic reder ut vad som gäller på strandskyddad mark mellan privata tomter och vattnet. Foto: SVT

Tre frågor: Det gäller på stränder vid villor och sommarstugor

Publicerad

När får man som besökare promenera eller bada på strandremsan vid villor och sommarstugor? Får man gå ut på bryggor utanför privata tomter?

Karlshamns stadsarkitekt Emina Kovacic reder ut vad som gäller enligt strandskyddet och allemansrätten.

På många stränder vid villor och sommarstugor kan det se ut som att de privata tomterna går ända ner till vattnet. Men den som är osäker kan via kommunens eller Lantmäteriets kartor ta reda på var tomtgränserna går.

När gränserna är dragna en bit från vattnet betyder det att marken däremellan är strandskyddad. Det är innebär också att allemansrätten gäller och att det därför är tillåtet för alla att vistas på strandremsan mellan vattnet och de privata tomterna.

– På allmän strandmark ska du kunna röra dig obehindrat. Du ska kunna stanna till och kanske ta ett dopp om det finns en brygga, säger Emina Kovacic.

Se klippet där Karlshamns stadsarkitekt Emina Kovacic svarar på tre frågor om strandskyddet och allemansrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.