Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Hüllert, som är miljöinspektör på Miljöförbundet Blekinge Väst, tar emot anmälningar om misstänkta strandskyddsbrott. Foto: SVT

Anmälda strandskyddsbrott: ”Toppen av isberget”

Publicerad

Hittills i år har sju misstänkta strandskyddsbrott anmälts till Miljöförundet Blekinge Väst.

– Det är toppen av ett isberg, säger miljöinspektören Stefan Hüllert.

Stora delar av kusten i Sverige och stränder längs sjöar och vattendrag är strandskyddade. Avsikten med det är att områdena närmast vattnet ska vara tillgängliga för alla enligt allemansrätten.

Men det förekommer att tomtägare närmast vattnet använder strandskyddad mark som sina egna sjötomter. Det kan vara brott mot strandskyddslagen.

– Så ska det inte vara. Ett område vars syfte är att allmänheten ska kunna nyttja det, ska användas till det, säger Stefan Hüllert, som är miljöinspektör på Miljöförbundet Blekinge Väst, som ansvarar för Olofström, Sölvesborg och Karlshamn.

Hör Stefan Hüllert berätta mer i videoklippet ovan.

Kan anmäla hinder

Och den som vill använda allemansrätten och besöka strandskyddad mark men möts av hinder i form av till exempel bryggor, uteplatser med möbler eller murar, kan anmäla detta.

– Vi försöker få till en rättelse, så att hindren tas bort. Vi har också en förpliktelse att lämna över överträdelser av förbuden i strandskyddet till polis och åklagare, säger Stefan Hüllert.

”Toppen av isberget”

Hittills i år har det kommit sju anmälningar där majoriteten rör Karlshamn.

– De kan handla om passage vid sjöar, stängsel i skärgården eller att man tagit ner träd som man inte får, säger Stefan Hüllert.

Miljöförbundet Blekinge Väst brukar ta emot mellan 12 och 15 anmälningar per år om misstänkta brott mot strandskyddslagen.

– Det motsvarar nog inte mängden överträdelser som görs. Det kanske är toppen av isberget. Vi har begränsade resurser och kan inte övervaka alla stränder. Vi får förlita oss på att de mest flagranta sakerna uppmärksammas av allmänheten, som då hör av sig till oss, säger Stefan Hüllert.

Här anmäls markockupation, bryggor och bastubyggen

2021 fick Miljöförbundet Blekinge Väst 14 anmälningar om misstänkta strandskyddsbrott.

Exempel 1. Strandskyddade strandängar i Sölvesborg används av de intilliggande fastighetsägarna som sjötomter, genom planteringar och uteplatser med möbler. Även kameraövervakning av platsen sker. Det är något som enligt anmälaren försvårar allmänhetens tillträde. Personal från Miljöförbundet har besökt området och utreder fallet.

Exempel 2. Vid en kulturhistoriskt värdefull byggnad i Karlshamn är ägaren anmäld för att ha brutit mot strandskyddslagen genom att ha byggt en stenlagd gång. Fallet har lämnats vidare till polis och åklagare och är under utredning.

Exempel 3. I Sölvesborg har en fastighetsägare byggt en 80 meter lång upplyst stengärdesgård till havet som hindrar allmänheten. Miljöförbundet har krävt rivning.

2020 gjordes 12 anmälningar.

Exempel 1. I Olofström byggdes en bastu utan lov på strandskyddad mark. Efter krav på rivning tog ägaren bort bastun och ärendet blev därmed avslutat.

Exempel 2. Även i Karlshamn krävde Miljöförbundet att en bastu skulle rivas. Men där har ägaren överklagat rivningsbeslutet och strider rättsligt för sin bastu.

Exempel 3. I Sölvesborg anmäldes flera bryggor på olika platser i kommunen som strandskyddsbrott och är därför under utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.