Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlshamns stadsarkitekt Emina Kovacic uppmanar alla som upplever sig hindrade från att utnyttja sin allemansrätt att anmäla detta. Foto: SVT

Uppmaningen: ”Anmäl misstänkt brott mot strandskyddet”

Publicerad

Att allmän strandmark blockeras är något Karlshamns stadsarkitekt Emina Kovacic känner igen.

– Många tar i anspråk den mark de inte äger, vilket så klart inte är bra. Strandskyddets syfte är att göra det tillgängligt för allmänheten, säger hon.

Den som vill gå längs strandskyddad mark i Karlshamn behöver ta sig förbi bryggor, murar och möbler. Det kommenterar Karlshamns stadsarkitekt Emina Kovacic så här:

– Man ska hålla sig inom sin egen tomt. I strandskyddat läge ska man inte hindra allmänheten från att passera, säger hon.

På frågan vad kommunen kan göra svarar hon att den som upplever sig hindrad från att använda sig av sin allemansrätt ska anmäla detta.

– Det är viktigt att allmänheten anmäler platser där det är svårt att röra sig. Under mina år som stadsarkitekt har vi haft flera anmälningar, som Miljöförbundet Blekinge Väst sedan hanterat. Och då kan det bli både åtalsanmälan eller ekonomiska påföljder, säger Emina Kovacic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.