Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den 31-årige mannen från Karlskrona misstänks ha lurat 96 personer på runt 100 miljoner kronor. Nu åtalas han. Foto: SVT

Efter två år – åtal väckt mot misstänkte storbedragaren

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsförmiddagen väcktes åtal mot den 31-årige man från Karlskrona som misstänks ha lurat 96 personer på runt 90 miljoner kronor. Det är därmed ett av de enskilt största privata investeringsbedrägerierna i svensk rättshistoria.

Bedrägerierna, som den nu 31-årige karlskroniten åtalas för, började genomföras för flera år sedan. I korthet har de enligt åklagaren gått ut på att mannen fått vänner och bekanta att ta stora lån och investera pengarna i olika påhittade affärsverksamheter, mot löften om snabb återbetalning och stor avkastning.

Lån på miljoner

Men återbetalningarna uteblev. Pengarna gick istället, enligt åklagaren, till 31-åringens privata lyxliv med dyra sportbilar, fastigheter och resor bland annat.

En av mannens Ferrari-bilar sålde Kronofogden för 1,9 miljoner kronor. Foto: Kronofogden

Kvar fanns 96 drabbade personer, flera med lån på miljontals kronor och avbetalningskrav och räntekostnader på uppåt 30 000 kronor i månaden.

– De senaste åren har varit en mardröm. Jag har varit nära att förlora allt jag byggt upp. Lägenhet, hus, företag och inte minst min familj. Men som tur är har familjen stöttat mig. Man skäms att man gick på allting. En mer manipulativ person har jag aldrig skådat, det är helt sjukt, säger en drabbad från Västsverige.

Drabbade från hela Sydsverige

Offren kommer från bland annat Blekinge, Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Halland och Skåne. Göteborgsadvokaten Maria Lidsten är målsägandebiträde åt 34 av de drabbade.

– Det har varit en otroligt lång och tung väntan för väldigt många. Många av mina klienter har ådragit sig otroligt stora skulder, säger Maria Lidsten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Champagne, sportbilar och lyxklockor - här är 31-åringens egna bilder Foto: Polisen

Fler åtalas

Förutom de grova bedrägerierna åtalas 31-åringen även för flera fall av hot och narkotikabrott. Dessutom åtalas ytterligare 16 personer för olika nivåer av penningtvättsbrott och för att ha förfalskat dokument. Bland de medåtalade finns såväl närstående som vänner till mannen.

– Det känns så skönt att allt snart är över. Jag vill inte ens tänka på vad detta har kostat mig med avgifter, räntor, sömnlösa nätter och magont. Jag ser bara fram emot att dra ett streck över detta och gå vidare, säger den drabbade västsvensken.

31-åringen har konsekvent nekat till brott, och menar att det har varit legitima affärsinvesteringar som har gått fel, vilket de drabbade varit införstådda med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet