Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På den förberedda tomten vid Oljehamnsvägen väntar nu klartecken för att starta bygget av nya brandstationen för cirka 200 miljoner kronor: ”Det är viktigt”, säger Karlshamns kommunalråd Magnus Gärdebring (M). Foto: SVT

Efter tveksamheter om brandstationen i Karlshamn – klartecken till bygget på gång

Publicerad

Tidigare var beskedet att Karlshamn först måste sälja Östra Piren innan det finns pengar till att bygga en ny brandstation. Men nu är ett nytt klartecken på gång och beslutet tas på måndagen.

På en tomt vid Oljehamnsvägen pågår projektering, sprängning och markbearbetning för 30 miljoner kronor inför bygget av en ny brandstation. Men tidigare var beskedet att Östra Piren först måste säljas innan det finns pengar till själva byggnaden.

Lån på 192 miljoner kronor

Nu är dock ett nytt klartecken på gång. Det ska avgöras av kommunfullmäktige, som inleds på måndagseftermiddagen.

Östra Piren i Karlshamn

Förslaget, som Karlshamns politiker ska ta ställning till, innebär ett lån på 192 miljoner kronor för att finansiera bygget under de tre kommande åren.

– Det är viktigt att vi kommer igång med bygget av brandstationen. Därför var det viktigt att skapa ett investeringsutrymme och hitta ett sätt att finansiera den, säger Karlshamns kommunalråd Magnus Gärdebring (M).

”Är olika saker”

Angående kritiken mot beslutet, från oppositionspolitikern Bodil Frigren Ericsson (L), säger han så här:

– Planerna på ett nytt räddningstjänstförbund och Karlshamns behov av en ny brandstation är olika saker. Kraven som ställs mot den framtida räddningstjänsten måste vi anpassa oss till i alla fall, säger Magnus Gärdebring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet