Henrik Landqvist är en av sex personer i Sverige som har utbildning för att flyga brandflygplanen. Foto: Ellinor Rostedt/SVT

Efter vädervarningen: Unika brandflyg placerade i Blekinge

Publicerad

I helgen är risken för bränder mycket hög. Därför har Sveriges två enda skopande flygplan kallats in till Blekinge – som används för att släcka skogsbränder.

– De är de enda skopande flygplanen vi har i Sverige i dag. De är en fantastisk resurs på rätt plats vid rätt tillfälle, säger Anna Henningsson, räddningschef på räddningstjänsten Östra Blekinge.

Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som har beslutat att placera flygplanen i Blekinge fram till på måndag. Detta eftersom det förväntas varmt och blåsigt väder vilket innebär en hög brandrisk i länet.

Flygplanen, som normalt står i Nyköping, har börjat användas under sommaren på olika platser runt om i landet.

– Med två flygplan och nära till branden kan vi leverera 50 000 liter vatten på en timme. Vi är ganska snabba fram och tillbaka och får med oss mycket vatten i varje skopning, säger Henrik Landqvist, pilot.

Se mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.