Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sunnadalsskolan är en av Karlskronas skolor som är utsatt för skadegörelse. Foto: Jerker Hagman/SVT

Efter vandalvågen – nu ska kameror stoppa förstörelsen

Publicerad

Karlskrona har ansökt om tillstånd att få kameraövervaka Sunnadalsskolan och Törnströmska gymnasiet. Kommunen väntar på besked i april eller maj.

– Framförallt det som skulle kunna hjälpa oss allra mest är att vi har kameraövervakning, säger Sunnadalsskolans rektor Jessica Berg.

Karlskronas säkerhetschef Anders Wiklander kommenterar skadegörelsen mot kommunens skolor.

– Det är jättetråkigt. Jag tror inte riktigt man har koll på hur samhället fungerar. Att slå sönder skolor och kommunala byggnader är som att slå sönder sitt eget hem. Det är våra skattepengar som deras föräldrar varit med och betalat. Skolorna byggs för ungdomarna och sedan om man är besviken på skolan, eller varför man nu håller på med skadegörelse, så gör man inte något bra för sig själv, säger han.

Väktare och kameror

Väktare, larm och kameraövervakning är några av insatserna som planeras för att stävja vandalismen. Kommunen har ansökt om tillstånd att få kameraövervaka Törnströmska gymnasiet och Sunnadalsskolan och väntar nu på besked.

– Förhoppningen är dels att det avskräcker. Men dels också att vi får reda på vilka det är som utför det och begära skadestånd eller få dem lagförda för brott, säger Anders Wiklander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer