Jessica Berg är rektor på Sunnadalsskolan. Foto: Stina Sandström/SVT

Skolsabotage för halv miljon – bara i år: ”Det är katastrof“

Publicerad

Bara under de tre första månaderna hittills i år har det varit skadegörelse i Karlskronas skolor för nästan en halv miljon kronor. Enbart förra veckans vandalisering beräknas kosta kommunen 200 000 kronor.

– Det är fruktansvärt irriterande. Det påverkar oss eftersom vi inte kommer igång med undervisningen när vi tvingas lägga tid på att ställa iordning lokaler, att det är fritt från glas och att det är säkert att barnen kan komma in i skolan igen, säger Jessica Berg, rektor på Sunnadalsskolan.

Kostar miljonbelopp

Krossade rutor, klotter och annan skadegörelse drabbar förskolor och skolor. Vandaliseringen kostar Karlskrona miljonebelopp varje år.

Det här året har börjat med svarta månader. En kvarts miljon har vandalismen kostat kommunen i januari och februari. Enbart förra veckans skadegörelse på Lyckeby kunskapscentrum och Sunnadalsskolan landar på en prislapp på 200 000 kronor.

– Jag tycker att den siffran är alldeles för hög. Det tycker jag är en katastrof, säger Jessica Berg.

Allvarlig situation

Karlskronas fastighetschef Fredrik Frisell säger att situationen med skadegörelse mot kommunens skolor är allvarlig.

– Det är klart att det är ett bekymmer. När det går upp i de här siffrorna räcker inte pengarna som vi har avsatt till att åtgärda skadegörelse. Då får vi ta pengar från annat håll till reparationerna och då får vi ta från planerat underhåll, säger han.

Stora summor

Därtill kommer kostnader för skadegörelse inomhus dagtid. Förra året meddelade kommunen till sitt försäkringsbolag att den typen av skadegörelse uppgick till 400 000 kronor, vilket alltså ska adderas till de 1,5 miljoner kronor som glaskross, klotter och annan skadegörelse på skolfastigheterna kostar.

Samtidigt svarar Karlskrona kommun att de inte har koll på hur mycket skadegörelsen inomhus dagtid kostar.

– Vi har i dag ingen övergripande bild av vilka kostnader vi har vad gäller skadegörelse inomhus på våra enheter. Vi har dock nyligen fått instruktioner kring att bokföra detta tydligare framåt, varför vi i dagsläget inte kan svara på din fråga, svarar Helén Enarsson Allevang, som är chef för västra skolområdet, i ett mejl när SVT Nyheter Blekinge frågar efter de kostnaderna.

Skadegörelse på Karlskronas skolor

2019: 250 000 kronor i januari och februari. Cirka 200 000 kr för förra veckans skadegörelse på Lyckeby kunskapscentrum och Sunnadalsskolan.

2018: 1 447 863 kronor

2017: 1 735 274 kronor

2016: 1 259 406 kronor

2015: 1 034 613 kronor

2014: 1 543 421 kronor

Källa: Karlskrona kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.