• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Simonsson-Søndenå berätta om hur hon kombinerar träningen med att resa i klippet ovan. Foto: Privat

Efter världsrekordet: Ultralöparen Anna lever skåpbilsliv i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Anna Simonsson-Søndenå från Olofström blev världsbäst på sextimmarslöpning för 18-åringar ifjol har hon hunnit ta studenten och flyttat in i en van. Nu reser hon genom Europa och upptäcker nya platser – med löparskorna på.

I september förra året blev 19-åringen ett namn att räkna med när hon satte världsrekord i sin åldersklass och sprang 73 kilometer och fyra meter på sex timmar.

Nu har hon bytt ut löparbanan i Olofström mot vackra vyer utanför Sveriges gränser, något som BLT var först med att berätta.

Sprang till Eiffeltornet

Anna reser mellan länder och bor i en van men väl på plats är det benen som tar henne till äventyren. I förra veckan sprang hon bland annat till Eiffeltornet i Paris när hon besökte Frankrike i några dagar – en löprunda på 32 kilometer.

– Det är det bästa sättet att vara turist på. Det går inte så snabbt så man hinner se alla detaljer mer än om man hade kört förbi dem och fokuserat på trafiken, säger hon.

Värst: kallt och regn

Även om det hittills till största del har varit en positiv resa så har det också funnits baksidor med att leva i en bil.

– Jag har varit fast på olika verkstäder när min van gått sönder. Jag köpte den för 20 000 kronor och har redan reparerat den för 60 000 kronor. Det värsta är att det har varit kallt och regnat under tiden, säger hon.

Vad är dina bästa tips till den som vill börja leva vanlife?

– Det behöver inte vara så komplicerat, det funkar att laga mat på ett stormkök och att inte ha någon värme i bilen om man reser till varmare länder. Man klarar sig också långt utan fullt fungerande internet och ström, även om det kan kännas lite svårt att anpassa sig till i början.

KLIPP: Annas tre bästa tips – så kommer du igång med ultralöpning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man måste ha muskler för att lagra energi, säger ultralöparen Anna Simonsson-Søndenå. Hör hennes tre bästa tips för att komma igång med ultralöpning i klippet. Foto: Jennifer Alm/SVT

Ultralöpning/ultramaraton

Gemensamt för ultraloppen är att det är en sträcka som är längre än ett maraton på 42 195 meter.

Tävlingar i ultralöpning är antingen utformade som distanslopp eller tidslopp.

De vanligaste ultraloppen är sex timmar, tolv timmar, 24 timmar och 48 timmar på rundbana (oftast 400 meter) och tidslopp från punkt A till B över 50 kilometer och 100 kilometer.

Källa: Ultramarathon.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.