Fotbollsproffset Amanda Ilestedt är i veckan hemma i Sölvesborg innan hon åker vidare till Tyskland för att spela i storklubben Bayern München. Foto: SVT/Stina Sandström

Efter VM-succén – Amanda Ilestedt laddar på hemmaplan

Publicerad

Amanda Ilestedt, 26, började spela fotboll som barn hemma i trädgården i Sölvesborg. Nu, drygt 20 år senare, är hon precis hemkommen till föräldrahemmet efter att ha varit med och tagit Sverige till VM-brons i Frankrike.

– Detta är en sommar jag aldrig kommer att glömma, säger hon.

Sommarens VM-succé ligger färskt i minnet hos den 26-åriga försvararen Amanda Ilestedt. I veckan befinner hon sig på sin hemort Sölvesborg för att vila upp sig efter turneringen i Frankrike.

– Det är med familj och vänner man verkligen kan ladda energin. Det är precis det jag gjort de här dagarna och det känns som det har varit välbehövligt, säger hon.

”Fantastisk upplevelse”

Amanda Ilestedt började spela fotboll i Sölvesborgs GIF, bytte senare till Karlskrona FF för att som 16-åring flytta till Malmö och FC Rosengård. Där var hon i åtta år innan hon för två år sedan flyttade till Tyskland och klubben Turbine Potsdam.

Amanda Ilestedt började spela fotboll i Sölvesborgs GIF när hon var sju år. I ett album har hennes mamma samlat både foton och tidningsartiklar från hennes karriär sedan dess. Foto: SVT/Stina Sandström

När sommarens VM-turnéring hölls i Frankrike fick Amanda Ilestedt spela i flera matcher. Bland annat startade hon i matchen mot USA, var med och slog ut Tyskland och gjorde ett inhopp i den avgörande bronsmatchen mot England.

– Det är ju det största man kan vara med om så det var en fantastisk upplevelse, säger hon.

Bronsmedaljen som följde med hem från Frankrike efter att Sverige vann mot England. Foto: SVT/Stina Sandström

Laddar för ny klubb

Men vilan hemma i Sölvesborg blir inte lång. Redan på fredag åker hon tillbaka till Tyskland för att börja spela i storklubben Bayern München som hon nyligen skrev på ett tvåårskontrakt för.

– Det känns hur kul som helst. Det är en stor klubb som satsar hårt både i ligan och i Europa, så det ser jag verkligen fram emot, säger hon.

I klippet ovan kan du se mer från Amanda Ilestedts besök hemma i Sölvesborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.