Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Förrymd gängledare tillbaka – återkom självmant

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige mannen tros vara en av ledarna i det kriminella gäng som under längre tid härjat i Ronneby. Med hjälp av en stege lyckades han rymma från Migrationsverkets förvar i Åstorp, men sitter nu häktad.

Det var kring årsskiftet som den 26-årige mannen rymde från Migrationsverkets förvar i Åstorp och han har sedan dess varit efterlyst. Mannen är en av de bröder som tros vara gängledare i det kriminella gäng som under en längre tid har har hotat och utpressat handlare i centrala Ronneby.

Mannen greps i mitten av december och sattes då i förvar i väntan på utvisningsbeslut. Med hjälp av en stege lyckades 26-åringen i början av januari rymma från förvaret men han är nu åter bakom lås och bom. 

– Ja det stämmer. Han är nu åter i förvar, säger Ewa-Gun Westford, pressansvarig vid polisen region Syd till SVT Nyheter Blekinge.

Kontaktade själv förvaret

Det var tidigare i veckan som mannen själv återkommit till Migrationsverkets förvar. Eftersom mannen tidigare har rymt från samma förvar i Åstorp har polisen nu gjort en annan säkerhetsbedömning.

– Eftersom han anses som rymningsbenägen är han förflyttad och sitter nu i häkte där det finns en annan säkerhet, säger Ewa-Gun Westford.

Mannen kommer att sitta i häkte i väntan på att få åka till ambassaden för att få sina id-handlingar. Han förekommer i flera utredningar hos polisen som grov misshandel, olaga hot och övergrepp i rättsak.

Satte skräck i Ronneby

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat om att gängmedlemmar rekryteras via kommunala fritidsgårdar i Ronneby och att polisen stått handfallen för det grepp gänget tagit om staden.

Polisen i Ronneby har själva larmat om brist på resurser och den tidigare regionpolischefen Annika Stenberg lovade i mitten av december att staden ska få fler poliser. Men ännu har ingenting hänt och enligt polisförbundet finns bara drygt hälften så många poliser som skulle behövas för att klara grundbemmaningen i Sydöstra Götaland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer