Kristofer Johansson, besökare, tycker att skogen är viktigare än kotletten på grillen. Foto: SVT/Tove Tikkanen Jönn

Glädje på camping efter lättat grillförbud

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i juli har det varit totalt eldningsförbud i Blekinge län. Men nu ska förbudet lättas och nu är det tillåtet att grilla på egen tomt och på campingplatser.

Det efterlängtade regnet har gett resultat. Luftfuktigheten har ökat och det gör att länsstyrelsen lättar på eldningaförbudet.

Kristofer Johansson har varit ute och campat en del i sommar. Han har inte haft något emot att ha grillen instängd men är ändå glad över att det nu är tillåtet att grilla.

– Visst har man saknat att grilla. Alltså det har ju fått vara värt, skogens värde är ju mycket mer värt än min kotlett på grillen, säger Kristofer Johansson.

Thomas Berg, campingvärden för Dragsö Camping införde eldningsförbud före länsstyrelsen i sommar. Nu när länsstyrelsen gått ut med att förbudet lättas, följer han deras beslut.

– Det som vi fortfarande ser som en risk är alla torra träd. Men sunt förnuft och att man har vätska eller vatten i närheten så man kan släcka i fall det kommer någon gnista. Just nu så känns det som att med tanke på prognosen, att det kommer regna lite fortsättningsvis, att vi följer det beslut som länsstyrelsen tar, säger Thomas Berg.

Har ni haft några incidenter i sommar?

– Vi har ju haft några som inte har följt det, men det har vi löst. Jag kan påminna mig tre stycken av alla de som besöker oss i dag. Och i det ena fallet är det en tysk som kommit direkt från färjan som inte kände till det, så vi fick informera om det, berättar Thomas Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.