MSB uppmanar fortfarande till försiktighet och påpekar att brandrisken är hög. Foto: TT

Eldningsförbudet lättar – i dag får du grilla på egen tomt igen

Uppdaterad
Publicerad

Helgens regnväder har gjort sitt och länsstyrelsen Blekinge lättar nu på det totala eldningsförbud som gällt sedan juli. Från och med klockan 17 i dag får Blekingebor grilla på egen tomt igen men däremot är det fortfarande förbjudet med engångsgrill.

Under måndagen lättade Länsstyrelsen Blekinge på det totala eldningsförbud som gällt i länet sedan den 24 juli. Det är på grund av helgens regnväder och SMHI:s väderprognoser som förbudet lättas.

Nu är det okej att grilla på egen tomtmark, men det finns vissa restriktioner.

– Man får grilla med bränsle som inte avger gnistbildning, så att det finns risk att det sprider sig, säger Martin Peterson, tjänsteman i beredskap vid länsstyrelsen.

Gasol är bränslet som rekommenderas, då det är säkrast.

– Det går även bra att använda grillkol och briketter med det finns alltså en lite större risk att det blir gnistor utav det. Så det är det man får hålla koll på, säger Martin Peterson.

På campingplatser är det upp till campingägare att ge tillåtelse att grilla eller inte.

Engångsgrill förbjudet

Däremot får man fortfarande inte grilla med engångsgrill och inte elda med ved eller bränsle som lätt ger gnistor. Man får heller inte grilla på utsatta grillplatser.

Beslutet att lätta på eldningsförbudet har länsstyrelsen tagit i samråd med räddningstjänsterna i västra och östra Blekinge. Men det är fortfarande torrt i skog och mark, så eldningsförbudet finns fortfarande kvar.

Beslutet börjar att gälla från och med idag klockan 17.

Flera brott mot förbudet

Polisen har sedan den 27 juli blivit uppringda av 383 personer som larmat om brott mot grillnings- och eldningsförbudet i Skåne, Blekinge och Kronoberg. I stort sett alla samtal handlar om grillning.

Polispatruller har ryckt ut i ungefär 150 fall och i 41 fall har polisen upprättat en brottsanmälan. Exempelvis fick en man i Åhus dagsböter på 19 500 kronor för att ha brutit mot grillningsförbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.