Eldade trots förbud – startade mindre gräsbrand

Uppdaterad
Publicerad

En mindre gräsbrand inträffade i Sölvesborg på måndagseftermiddagen och polis och räddningstjänst larmades till platsen. Det visade sig vara en boende som eldade trots att det råder eldningsförbud i länet.

– Det var någon släkting på besök som inte visste om eldningsförbudet och det blev en mindre gräsbrand som släcktes snabbt, säger Fredrik Bratt, polisens ledningscentral.

Det är fortfarande extrem risk för gräsbränder i länet och polisen har sedan tidigare gått ut med att de se allvarligt på brott mot grill- och eldningsförbud. Men personen som eldat i Sölvesborg riskerar inget straff.

– Det fanns inget uppsåt så vi lämnade med en tillsägelse, säger Fredrik Bratt.

Extrema värden

I början av veckan är ny extremhetta är påväg in över landet och brandrisken i Blekinge är väldigt stor.

– Det är riktigt extrema värden de närmaste dagarna. Det är högre än de som var i Västmanland 2014 vid den stora branden, säger Joachim Åberg, räddningstjänst i beredskap västra Blekinge.

Räddningstjänsten i Blekinge höjt sin beredskap och uppmanar alla att respektera eldningsförbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.