För att ha rätt till skolskjuts ska man bo minst tre kilometer från skolan – eleven bodde 2 992 meter ifrån. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Elev nekades skolskjuts – bodde åtta meter för nära skolan

Publicerad

Åtta meter saknades för att en elev skulle ha rätt till skolskjuts – och fick avslag från Olofströms kommun. Men föräldrarna ansåg att trafiken var för farlig och drog frågan till domstol.

Det var i våras som utbildningsnämnden i Olofström sa nej till skolskjuts till eleven. Motiveringen var att elevens skolväg är åtta meter för kort.

Kommunens skolskjutsreglemente kräver nämligen ett avstånd från hemmet på minst tre kilometer. Men elevens skolväg är alltså 2 992 meter.

Trafikfarlig väg

Föräldrarna invände att den trafikfarliga vägen med tunga fordon uppväger att sträckan är för kort och överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Växjö. Efter överklagandet höll Olofströms kommun med föräldrarna om att trafiken längs sträckan är för farlig och beviljade därför eleven skolskjuts.

Och efter att ha tagit upp saken skriver nu Förvaltningsrätten i Växjö i sin dom att det inte råder någon tvekan om att eleven har rätt till skolskjuts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.