Foto: SVT

Yngre generationen mer engagerad i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

På af Chapmangymnasiet i Karlskrona röstade över 60 procent i EU-skolvalet. Betydligt fler procentuellt sett än i senaste EU-valet 2014.

– Jag tror att den här generationen kommer vilja ha ett starkt EU, Jesper Arlehall, elev på skolan.

60 procent av eleverna på Af Chapmangymnasiet röstade i skolans eget EU-val. Vid Det riktiga EU-valet var det bara 47 procent av blekingeborna som deltog i valet.

– Vi har lärt oss om ganska mycket. Allt från hur det fungerar till vikten av det och hur mycket kraft det finns inom EU, Sixten Ahlman, elev.

– EU är viktigt för man kan hjälpa andra länder och folkgrupper i vissa länder och lösa problem som vissa länder inte kan lösa själva, säger Maximilian Bernpaintner, elev.

EU-frågan har engagerat eleverna, och nu hoppas de att även de äldre generationerna ska öka sitt intresse för frågan.

– Jag tror att det kommer se annorlunda ut i år. Jag tror att den här generationen kommer vilja ha ett starkt EU och därför kommer vi se att valdeltagandet är högt, säger Jesper Arlehall, elev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.