Tre månader gamla Elly har en obotlig sjukdom men blir nu en av de första i Sverige att få en unik behandling som kan göra henne bättre. Foto: Henrik Friberg

Elly, tre månader, först i Sverige med unik behandling mot obotlig sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Tre månader gamla Elly Nordlöf har en obotlig sjukdom som bryter ner hennes nervceller och får musklerna att förtvina. Nu blir hon bland de första i Sverige att få prova en unik behandling där varje spruta kostar 800.000 kronor.

Familjen bor i Kallinge i Blekinge och för tre månader sedan föddes deras dotter Elly med den svåraste varianten av den obotliga sjukdom spinala muskelatrofier. Sjukdomen innebär att motoriska nervceller i hjärnan och i ryggmärgen bryts ner.

– Vi bröt ihop när vi fick veta vad det handlade om, säger pappa Tobias Olsson. 

TV: Se hela inslaget här

Elly kommer inte att kunna röra sig som andra barn eftersom sjukdomen leder till muskelförtvining och muskelsvaghet och det är osäkert hur länge hon kommer kunna leva.

– Hon är fast i sin egna kropp. Den förtvinar men hennes sinne är helt klart, säger Tobias Olsson.

Flertalet barn som får den svåraste varianten av sjukdomen dör oftast redan under första levnadsåret enligt Socialstyrelsen.

En spruta kostar 800.000

Nu har Elly blivit först i Sverige att få godkänt av ett landsting att få prova en unik behandling som ska lindra symptomen och kompensera funktionsnedsättningen.

– Elly är bland de första i landet att få prova den här behandlingen och fungerar den som det är tänkt så kommer det förbättra hennes levnadsstandard, säger Anna Jansson, ordförande läkemedelspriogruppen vid landstinget Blekinge.

Första sprutan fick hon i fredags och varje stick kostar 800.000 kronor, något som landstinget Blekinge betalar för.

– Det känns otroligt att de godkänt detta. Nu hoppas vi att behandlingen kommer stärka upp hennes muskler så hon kan hålla huvudet lite bättre och greppa tag med armarna och händerna. Och att hon ska leva så länge som möjligt, säger Tobias Olsson.

Karoline Nordlöf hoppas nu att hennes tre månader gamla Elly ska kunna leva längre när hon får behandlingen. Foto: Henrik Friberg

Behandlingen utvärderas

Behandlingen ges först fyra gånger under två månader och sedan var fjärde månad. Mellan gångerna utvärderas det också om behandlingen ger effekt.

– När vi jobbar med sådana här nya dyra läkemedel så arbetar vi med ett gemensamt nationellt ställningstagande i landet, så att det ska vara lika i alla landsting. Det är ett bra stöd för oss som ska ta besluten. Utvärderingen är väldigt viktig för att använda skattebetalarnas medel på ett klokt sätt, säger Anna Jansson.

Vad är Spinala muskelatrofier?

Spinala muskelatrofier (SMA) är en grupp ärftliga sjukdomar som kännetecknas av att motoriska nervceller i mellanhjärnan, förlängda märgen och ryggmärgen bryts ned.

Nedbrytningen av nervceller leder till muskelsvaghet och muskelförtvining (atrofi).

Den klassiska formen, SMA I, är den svåraste varianten som förekommer hos spädbarn. SMA II är en medelsvår form, som främst förekommer hos barn och ungdomar, och SMA III är en lindrigare form hos ungdomar och vuxna.

Varje år insjuknar 4-8 barn per år i Sverige i den svåraste och samtidigt vanligaste formen, SMA I.

Risken för infektioner, framför allt lunginflammation, är stor eftersom barnen har svårt att hosta upp slem.

Infektionerna tillsammans med tilltagande svaghet gör att flertalet barn med SMA I avlider i andningssvikt före tre års ålder, oftast redan under det första levnadsåret.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.