Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De höga elpriserna kan sätta stopp för ännu en skidsäsong i Rödebybacken. Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Elpriserna kan stoppa skidåkare ännu ett år

Uppdaterad
Publicerad

Förra året öppnade aldrig Rödebybacken på grund av en allt för mild vinter.

Nu hotas skidsäsongen av höga elpriser.

– Jag har en viss oro att det inte kommer bli någon vinter i Rödebybacken, säger Marcus Carlsson, ordförande i Karlskrona alpina klubb.

De höga elpriserna är bekymmersamma för skidanläggningar runt om i landet, som kan tvingas hålla stängt under vintern. Att producera snö drar mycket el, men också drift, med bland annat liftar och belysning som ska fungera.

Om elpriserna håller sig på samma höga nivå som under hösten kommer Karlskrona alpina klubb inte kunna producera snö och hålla öppet utan något ekonomiskt stöd från kommunen eller idrottsrörelsen, menar Marcus Carlsson.

– Vi kommer också se över våra priser, tyvärr kommer vi behöva höja dem på grund av våra ökade omkostnader, säger han.

Behöver stöd

Föreningen ska ha ett möte i nästa vecka för att se över förutsättningarna för att hålla backen öppen överhuvudtaget. Men redan nu ser det tufft ut.

– Vi skulle behöva en form utav stöd. Om kommunen kunde gå ni och stötta med driften hade det såklart underlättat väldigt mycket för oss, säger Marcus Carlsson.

Hör mer i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.