Nu har elsparkcyklarna intagit Karlskrona. Foto: Daniel Falck/SVT

Elsparkcyklar för uthyrning nu på Karlskronas gator

Uppdaterad
Publicerad

Den omdiskuterade elsparkcykeln, som sedan några år tillbakaintagit våra större städer finns nu för uthyrning även i Blekinge.Det är företaget Bird som i dagarna etablerat sig i Karlskrona.

I mitten av veckan placerades elsparkcyklar ut vid olika parkeringssytor i staden. Det är där som en åktur påbörjas och avslutas. Karlskrona kommun hoppas att detta system ska göra att sparkarna inte orsakar problem, likt de som rapporterats från andra städer.

Begränsad hastighet på utvalda platser

– Vi har gjort en överenskommelse med företaget som nu etablerar sig här. Och i den här avsiktsförklaringen regleras hur man ska använda dessa fordon, säger Göran Olofsson, chef över Gata- parkavdelningen i Karlskrona kommun.

Utöver parkeringsytor har det på vissa platser lagts in hastighetsbegränsningar i systemet och det kommer inte gå att köra snabbare än 6 kilometer i timmen.

Låsta för användning nattetid

Karlskrona kommun har följt den pågående debatten kring brukandet av elsparkcyklar i andra städer och har bestämt sig för att införa begränsningar i vilka tider det ska gå att åka. Mellan klockan 23-01 kommer samtliga sparkcyklar att ha reducerad hastighet, för att därefter fram till klockan 5 vara låsta för användning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.