Foto: TT

En av fem tandläkare saknas i Blekinge

Publicerad

Vid årsskiftet blev tandvården gratis för alla upp till 24 år. Detta satte press på tandvården, och nu står 3000 i kö till tandläkaren, rapporterar P4 Blekinge.

Tandvårdsdirektör för folktandvården i Blekinge, Håkan Bergevi, säger till P4 Blekinge att många större vårdbehov än tidigare.

– I den åldersgruppen finns en högre andel invandrade patienter som har sämre tandvård med sig till landet. Det kräver mer komplicerade behandlingar. Mer specialistvård, säger han.

Håkan Bergevi förklarar att en lösning kan vara att rensa i den befintliga vårdkön.

– Vi måste bli bättre på att informera våra friska patienter att du behöver inte gå till tandläkaren. Du kanske bara behöver gå vart tredje år. Så mycket av resurserna går till onödig tandvård, om man får uttrycka det så. 

Han säger även att en lösning kan vara att patienter slussas till andra kliniker och inte bara går till den som nödvändigtvis är närmast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer