Föreningar och företag i Karlskrona kan söka pengar. Arikivbild. Foto: Claudio Bresciani / TT

En miljon i sökbara pengar ger företag ”en push i rätt rikting”

Publicerad

I ett stödpaket på tio miljoner är en miljon sökbara pengar som ska hjälpa föreningar och företag som varit extra utsatta under coronapandemin.

Under en månad går det att söka stödpengar från Karlskrona kommun, totalt kommer en miljon kronor att delas ut. Stödet är riktat till företag inom friskvård och besöksnäring samt samhällsföreningar. Kommunens näringslivschef hoppas på många sökande och berättar att stödet är tänkt att gå till företag som inte kunnat nyttja de statliga stöden. 

 – Vi fokuserar på samhällsföreningar som har privatpersoner som kunder och på företag och föreningar som skapar sysselsättning, säger näringslivschef Pia Holgersson.

Coronaviruset i Jönköping

Del av ett större stödpaket

De sökbara pengarna är en del av ett större stödpaket på tio miljoner kronor. Övriga delar av stödet går till avgiftsfri tillsyn av verksamheter, kommunen tar till exempel ingen avgift för alkoholtillsyn. 3,5 miljoner kronor är skattefria gåvor till anställda i kommunen. De får en värdecheck som gäller hos utvalda verksamheter. 

– Det är 3,5 miljoner som går direkt ut i näringslivet, säger Pia Holgersson. 

Det är trots allt de statliga stöden som gör att många företag klarar ekonomin under pandemin. Då det ännu är svårt att säga när handel och turism kan återgå till det normala gäller det för företagen att tänka långsiktigt.

– Stödpengarna kan gå till investeringar, kompetensutveckling eller fokus på det digitala för att öka den långsiktiga lönsamheten, säger Pia Holgersson.

Kompletterar statliga stöd

Föreningar och företag kan också få stöd för satsningar som ska locka tillbaka förlorade kunder, något som varit ett problem för samhällsföreningar på landsbygden. Stöden som delas ut kommer bestå av 10 000-100 000 kronor. Pia Holgersson menar att de sökbara pengarna ska ses som en komplettering till de befintliga stöden. 

– Vi måste förlita oss på de statliga stöden, men vi hoppas att det här kan ses som en uppmuntran och en push i rätt riktning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet