Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör psykologen Cili Blomgren berätta om hur vi upplever tiden efter pandemin. Foto: SVT

Psykologen Cili Blomgren i Huskvarna om hur pandemin påverkat oss

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har fått många att göra förändringar i sin livsstil. Allt från att arbeta mer hemma till att kanske fortfarande inte umgås i stora folksamlingar. Trots att pandemin är påfrestande för många menar psykologen Cili Blomgren att vi hanterat de svårigheter som varit hittills på ett bra sätt. 

– Jag tycker att man överlag gjort vad man kunnat, men sedan märker man att de här åren varit belastande, säger Cili Blomgren, legitimerad psykolog på Kungshälsan i Huskvarna.

Framför allt pekar hon på den oro som många har känt eller fortfarande känner och som gör att det är tufft att orka.

Hon säger att vårdcentralen fortsatt märker av ett högt tryck från patienter. Något SVT Nyheter Jönköping berättat om i början av pandemin.

Att många fortfarande inte tar i hand eller undviker sociala kontakter förvånar henne inte.

– Det tar tid eftersom vi haft flera år att öva på invanda restriktiva beteende. Det märker jag när jag träffar patienter.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Hur hälsar du på nya människor nu när pandemin inte är lika intensiv?

Madde • Jag anser att det ger ett bra förtroende om man tar i hand. Så jag kommer fortfarande ta i hand

EvaLinn • Jag tycker att man bör tänka på att när man slutar att ta i hand, så reducerar man också ett kulturellt uttryck i vår svenska kultur. Vi behöver inte radera ut oss själva på det sättet. Visst ska man tänka på smittorisken, men gör det med förstånd. Det finns oceaner av handsprit och tvål och vatten, för att inte nämna snygga vantar (dem kan man sticka själv dessutom). Pandemin har som bister sidoeffekt att få oss att ta avstånd från människor, och det i en tid när vi behöver närhet och tillit mer än någonsin.

Ann-Marie • Kramar bara barn och barnbarn. Handhälsar inte alls längre.

Jan-olof • Jag träffar inte människor på det sättet att jag har anledning att ta ihand. Kontakt kan fås på annat sätt vid samtal mm.

Eva • Tar självklart inte i hand, pandemin med corona är inte över och vill inte bli smittad eller smitta själv. Handen på hjärtat blir hälsning.

Bi Sund • Att ta i hand är otänkbart... en hand över hjärtat och en lätt bugning tycker jag är sympatiskt : )
Håll avstånd !

Gravid • Är höggravid och vill inte alls åka på Covid ytterligare en gång... Så här blir det fortsatt avstånd och helst bara umgänge med bekanta. 🙂 Tråkigt att många har dålig insikt i att Covid kan vara farligt för gravida och för bebisen och att hävda restriktioner inte avhjälper detta.

Roger • Det varierar faktiskt! Min gamla mor vill gärna kramas och ta i hand men då får jag säga nej till det. Men det är inga problem med oss i medelåldern eller de som är ännu yngre. Vi hälsar och tar i hand som förr igen. Det är kanske lite taskigt mot min gamle mor, men det är för hennes eget bästa!

LN • Bara hej och avstånd,finns ju även annat elände man kan dra på sig.

Lisbeth • Säger hej, luftkram och håller avstånd. Spritar fortf händer, särskilt före butiksbesök. Pandemin är absolut inte över fast många vill tro det!😷🤧

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet