Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet ovan hur prästen Torgny Wirén inom Svenska kyrkan i Jönköping numera hälsar Foto: SVT/Linda Mathillas

Så ser hälsningsrutinen numera ut inom Svenska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler börjar nu åter igen ta varandra i hand. Det märks också inom Svenska kyrkan i Jönköping där Torgny Wirén arbetar som präst i Sofiakyrkan. Samtidigt är det många äldre som fortfarande inte riktigt vågar med risk för smitta.

– Jag är glad att handslaget inte är borta och jag hoppas det kommer tillbaka ännu mer för fysisk kontakt är viktigt för oss, säger han.

I sitt jobb som präst träffar han dagligen människor att hälsa på men hälsningsrutinen har förändrats med anledning av coronaviruset och där gäller det att känna av och inte bara sträcka fram handen för då kan motparten känna sig tvingad att ta i hand, säger Wirén.

I klippet ovan berättar prästen hur han istället hanterar situationen .

Hur hälsar du på nya människor nu när pandemin inte är lika intensiv?

Madde • Jag anser att det ger ett bra förtroende om man tar i hand. Så jag kommer fortfarande ta i hand

EvaLinn • Jag tycker att man bör tänka på att när man slutar att ta i hand, så reducerar man också ett kulturellt uttryck i vår svenska kultur. Vi behöver inte radera ut oss själva på det sättet. Visst ska man tänka på smittorisken, men gör det med förstånd. Det finns oceaner av handsprit och tvål och vatten, för att inte nämna snygga vantar (dem kan man sticka själv dessutom). Pandemin har som bister sidoeffekt att få oss att ta avstånd från människor, och det i en tid när vi behöver närhet och tillit mer än någonsin.

Ann-Marie • Kramar bara barn och barnbarn. Handhälsar inte alls längre.

Jan-olof • Jag träffar inte människor på det sättet att jag har anledning att ta ihand. Kontakt kan fås på annat sätt vid samtal mm.

Eva • Tar självklart inte i hand, pandemin med corona är inte över och vill inte bli smittad eller smitta själv. Handen på hjärtat blir hälsning.

Bi Sund • Att ta i hand är otänkbart... en hand över hjärtat och en lätt bugning tycker jag är sympatiskt : )
Håll avstånd !

Gravid • Är höggravid och vill inte alls åka på Covid ytterligare en gång... Så här blir det fortsatt avstånd och helst bara umgänge med bekanta. 🙂 Tråkigt att många har dålig insikt i att Covid kan vara farligt för gravida och för bebisen och att hävda restriktioner inte avhjälper detta.

Roger • Det varierar faktiskt! Min gamla mor vill gärna kramas och ta i hand men då får jag säga nej till det. Men det är inga problem med oss i medelåldern eller de som är ännu yngre. Vi hälsar och tar i hand som förr igen. Det är kanske lite taskigt mot min gamle mor, men det är för hennes eget bästa!

LN • Bara hej och avstånd,finns ju även annat elände man kan dra på sig.

Lisbeth • Säger hej, luftkram och håller avstånd. Spritar fortf händer, särskilt före butiksbesök. Pandemin är absolut inte över fast många vill tro det!😷🤧

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet