Prästen Magnus Persson i Kristianstad har som första sökande anmält intresse för kyrkoherdetjänsten i Karlskrona. Foto: SVT/Privat

Ensam sökande – han kan bli ny kyrkoherde i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Tjänsten utlystes redan i somras – då var det ingen som visade intresse.

Men nu kan kyrkans intensifierade rekryteringsjakt ha gett resultat.

Prästen Magnus Persson, 56, har självmant sökt tjänsten som kyrkoherde i Karlskrona.

Det har försiktigt sagt varit en utmaning för kyrkorådet i stadsförsamlingen att hitta en permanent ersättare till Pamela Garpefors, som lämnade Karlskrona för Berlin i oktober förra året.

Beskedet kom efter SVT Nyheter Blekinges granskning av stadsförsamlingen som bland annat avslöjade bristande arbetsmiljö, personalflykt och en raserad ekonomi.

Sedan dess har jakten på Garpefors efterträdare pågått, parallellt som den vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren tvingats till kännbara åtgärder för att vända den ekonomiska utvecklingen i pastoratet.

Men nu kan en mer varaktig lösning vara nära.

Prästen Magnus Persson i Kristianstad har nämligen som första sökande anmält intresse för kyrkoherdetjänsten.

Och han tvekar inte – trots den turbulens som varit.

–Jag vet ju att det varit en del skriverier, men jag har faktiskt inte fördjupat mig i det. Jag är en person som hellre väljer att titta framåt än bakåt. Jag ser det som en spännande utmaning, säger han.

Har inte arbetat som kyrkoherde

Persson har jobbat i tolv år som präst. Senaste tjänstgöring var i Eslöv, men tidigare också på andra orter i Växjö och Lunds stift.

Han har dock aldrig arbetat som kyrkoherde.

– Men jag har nu genomgått en kurs för att skaffa mig den behörigheten.

Hur ser du dig själv som ledare?

– Jag vill vara både sund och lugn och har en lång erfarenhet av kyrkligt arbete. Men jag är också beredd att ta obekväma beslut.

Enligt vad SVT Nyheter Blekinge erfar är Magnus Persson en av tre möjliga kandidater, däremot ensam om att självmant ha sökt tjänsten. Övriga två namn har kyrkorådets företrädare själva kontaktat.

Ansökningstiden för tjänsten går ut den 1 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.