Kenneth Sernevi från Friluftsfrämjandet är kritisk till att Eriksberg vill minska tillträdet till Dragsö. Foto: Naturskyddsföreningen Karlshamn/SVT

Eriksberg vill stängsla in Dragsö

Publicerad

Naturreservatet och djurparken Eriksberg har ansökt till länsstyrelsen om att begränsa tillgången till ön Dragsö, som tillhör naturreservatet. Av djurskydds- och smittskyddsskäl, säger Eriksberg. Ett inskränkande av allemansrätten, säger Friluftsfrämjandet.

Friluftsfrämjandet Karlshamn är en av remissinstanserna som fått yttra sig till länsstyrelsen. Kenneth Sernevi från föreningens styrelse är kritisk till Eriksbergs ansökan.

– Att stänga och släcka allemansrätten är vi givetvis helt emot. Det går inte att bedriva friluftsverksamhet då.

Måste gå via huvudentrén

Redan idag är tillträdet till Dragsö begränsad. Ön utanför Eriksberg har vildsvin och kronhjortar och allmänheten kan bara besöka ön mellan mitten på juni och slutet på augusti, mellan perioderna för kalvning och brunst. Men Eriksberg vill i sin ansökan att besökare till Dragsö måste gå via parkens huvudentré och inte via skärgården.

Beslut i vinter

Eriksberg har avböjt att kommentera ärendet, men i deras ansökan till länsstyrelsen skriver de att det är för att säkerställa djurskyddet, minska risken för smittospridning och för att ha mer kontroll över vilka som besöker ön.

Länsstyrelsen kommer ta beslut om Eriksbergs ansökan senare i vinter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlshamn

Mer i ämnet