Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett år sedan första fallet i Blekinge Foto: TT/SVT

Ett år sedan första coronafallet i Blekinge

Publicerad

För ett år sedan konstaterades det första coronafallet i Blekinge. Sedan dess har smittspridningen påverkat alla delar av samhället, inte minst hälso- och sjukvården.

Den 11 mars 2020 kunde det första coronafallet konstateras i Blekinge. Det var samma datum som det första dödsfallet i Sverige. Det var också samma dag som Världshälsoorganisationen, WHO, deklarerade att covid-19 är en pandemi.

”Svåra omständigheter”

Inför årsdagen av första fallet är antalet bekräftade smittade i Blekinge över 8 000. Över 100 personer har dött med konstaterad covid-19.

– Värst drabbade är de patienter som råkat illa ut och personalen som jobbat dag och natt under svåra omständigheter, säger Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

”Värdera rätt och fel”

Om Blekinge kunde gjort något annorlunda i bekämpningen av pandemin under det gångna året ska nu utvärderas.

– Vi kommer att ägna många år framöver att värdera vad vi gjorde rätt och fel, säger Bengt Wittesjö.

Hur ser du på framtiden?

– Den ser ljus ut med tanke på att vi har ett effektivt vaccin. Sannolikt kommer det att behöva ges regelbundet under lång tid framöver. Viruset kommer inte att försvinna utan är någonting vi får lära oss att leva med, säger Bengt Wittesjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer