Foto: TT

Expert: ”Halterna på Stumholmen är inte alarmerande”

Uppdaterad
Publicerad

De halter av PAH, polycykliska aromatiska kolväten, som gjorts i marken nära Kustbevakningens lokaler på Stumholmen är inte tillräckligt höga för att orsaka sjukdomarna som drabbat myndigheten.

Den första bedömningen gör verksamhetschefen Håkan Tinnerberg på arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.

Arbets- och miljömedicin i Lund har kopplats in för att stötta företagshälsovården i samband med sjukdomarna på Kustbevakningen.

Giftlarmet på Stumholmen

I mitten av 2014 inträffade ett dieselläckage i den intilliggande byggnaden vid Kustbevakningens huvudkontor.

Uppemot 1500 liter diesel sanerades men då hittades det även höga halter av PAH, polycykliska aromatiska kolväten. Omkring 30 procent högre än de riktvärden som Naturvårdsverket satt.  Det ämnet är giftigt och cancerframkallande.

Förstår att kommunen inte agerar

– När man pratar om Naturvårdsverkets riktvärden så är de satta med stora marginaler. Om det handlar om tio eller hundra så gånger höga värden, då skulle jag säga att det kan påverka. Men enligt de värden som du säger hittats i marken nu så  är jag inte chockerad alls över att kommunen inte agerar, säger Håkan Tinnerberg, verksamhetschef på Arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.

– Det här ämnena finns på många ställen, det är ingen ovanlig substans. Och diselutsläppet kan knappast heller ha påverkat, det skulle ta 20-30 år att utveckla cancer av det i så fall, säger Håkan Tinnerberg vidare.

”Måste undersökas vidare”

Totalt är det nio av tjugo personer på kustbevakningen som drabbats av cancer eller allvarliga autoimmuna sjukdomar.

– Det gör det ändå inte säkert att det är föroreningarna i marken som orsakat det. Blir folk äldre, så blir det vanligare med sjukdomar och cancer. Rökning kan påverka mycket.  Och om det berodde på en förorening så vore det rimligt att anta att det enbart skulle röra sig om samma typ av cancer eller sjukdom, inte olika som det är nu. Men det här måste man förstås ta på allvar och undersöka vidare, säger Håkan Tinnerberg.

Arbets- och miljömedicin är tillfrågade av Kustbevakningens företagshälsovård Previa att bistå vid utredningen av det som sker.

– Ja, det är vi. Men det kommer ta tid, vi måste få tillgång till journaler och gjorda utredningar och se om det finns några samband. Men vi startar samarbetet genast med ett första möte på fredag,  säger Håkan Tinnerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftlarmet på Stumholmen

Mer i ämnet