Foto: SVT

Efter giftlarmet – Stumholmens förskola gör egna markprover

Uppdaterad
Publicerad

Stumholmens förskola ligger bara ett stenkast från Kustbevakningens byggnad där man tidigare funnit giftiga ämnen i marken. Nu bekostar förskolan, tillsammans med de två markägarna, provtagningar av 220 olika ämnen i marken i området.

Under tisdagen gjordes provtagningar av marken kring förskolan på Stumholmen för att säkerställa om giftiga ämnen finns i marken.

– Alla föräldrar blir ju oroliga när man vecklar upp tidningen och läser cancerfall, man läser gift i marken och så rör det sig om vår granne, säger Daniel André ordförande föräldrakooperativa förskolan Gladan.

Giftlarmet på Stumholmen

”Vill ha en trygg miljö”

Det var i september som det uppdagades att nio av 20 personer på Kustbevakningens kontor i Karlskrona drabbats av cancer de senaste fem åren. Därefter gjordes nya prover kring kustbevakningen som visade att värdena i kontorslokalerna var normala.

Men trots det vill man nu säkerställa att marken kring förskolan inte är förgiftad.

– Barnen äter frukt, bär och jord så vi vill veta om det var en säker och trygg miljö för barnen, säger Daniel André.

Analyserar flera ämnen

Labbet som utför analysen kommer att göra test på 220 olika ämnen som kan finnas i marken och det är inte bara PAH eller Polycykliska aromatiska kolväten som kommer att screenas.

– När vi frågade kommunen och Försvarsmakten om det fanns giftiga ämnen i marken fick svaret att man inte visste. Kommunen säger ju att hela Stumholmen är misstänkt förorenat område så då tyckte vi att det var rimligt och relevant att göra en provtagning där barnen vistas dagligen, säger Daniel André.

Kostnaden för provtagning analys och genomgång, bekostas av de två markägarna och förskolan och kommer att kosta cirka 90 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftlarmet på Stumholmen

Mer i ämnet