Monument från när Kustbevakningen välkomnades till Karlskrona 1987. Foto: André Kvist/SVT

Förskola kräver markanalys

Uppdaterad
Publicerad

Förskolan på Stumholmen kräver nu en analys av marken efter larmet om föroreningar vid Kustbevakningens byggnad.

Stumholmens förskola ligger bara ett stenkast från Kustbevakningens byggnad, där man funnit giftiga ämnen i marken.

Nu vill förskolan att någon tar på sig ansvaret att analysera marken i hela området, skriver Sydöstran.

Giftlarmet på Stumholmen

– Det är oroväckande att det finns giftiga ämnen på Stumholmen. Eleverna leker ju på den marken under rasterna. Jag har fått samtal från flera föräldrar som är oroliga, säger Daniel André, ordförande för Stumholmens föräldrakooperativa förskola, till tidningen.

Representanter från förskolan ska träffa försvaret, kommunen och fastighetsägaren för att diskutera vem som bör göra en markundersökning.

Inte sjukdom som oroar

SVT Nyheter Blekinge har tidigare berättat om hur experter vid arbets- och miljömedicin gjort bedömningen att de halter av PAH, polycykliska aromatiska kolväten, som hittats i marken nära Kustbevakningens lokaler, inte är tillräckligt höga för att ha kunnat orsaka sjukdomarna som drabbat myndigheten.

Men från förskolans sida menar man att det inte är sjukdomarna som får dem att reagera.

– Det är inte sjukdomsfallen på Kustbevakningen som gör att vi reagerar. Det är att de hittade gift i marken, säger Daniel André till Sydöstran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftlarmet på Stumholmen

Mer i ämnet