Expert: ”Socialen kan ha brutit mot lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Experten på socialt arbete kritiserar Rosenboms-placeringen kraftigt – och menar att det till och med kan ha brutit mot såväl socialtjänstlagen som mot lagen om vård av missbrukare.

Bengt Svensson är professor i socialt arbete, och har forskat om narkotikamissbruk i över 20 år. Och han är skarpt kritisk mot kommunens beslut att placera 21-åriga Emmeli Olsson på hemlöshetsboendet Rosenbom.

– Det är en direkt olämplig placering, och möjligen också en lagstridig placering. Är man i ett aktivt missbruk som Emmeli var och då placeras bland äldre aktiva missbrukare, gör det att hennes eget missbruk riskerar att öka, säger han.

#falletemmeli

Inget krav på drogfrihet

Bengt Svensson har tidigare utvärderat Rosenbom och den så kallade lågtröskelmodellen som kommunen tillämpar på boendet. Lågtröskelmodellen innebär att det på boendet inte finns något krav på drogfrihet, och tillsynen är låg. Personal från socialförvaltningen är bara där dagtid på vardagar. Kvällar och helger är boendet obemannat.

– Jag tycker att man med ljus och lykta borde ha letat efter ett frivilligt behandlingsalternativ. Och om en person som har ett accelererande missbruk inte söker frivilligvård finns en tvångslagsstiftning, som är särskilt sträng när det gäller unga personer. Där har kommunen en skyldighet att ingripa.

Rosenbom sista alternativet

Anette Gladher är chef på socialförvaltningen i Karlskrona kommun, och hon menar att Rosenbom är det sista alternativet som finns att erbjuda, när det enda andra alternativet är hemlöshet.

– Jag går inte in på enskilda fall, men att hamna på Rosenbom är ingen önskvärd situation oavsett ålder eller kön, säger hon.

Men Bengt Svensson ser en tendens hos socialtjänsten över hela landet.

– Det tycks mig som att man från socialtjänstens sida har blivit lite avtrubbad vad det gäller unga människors behov. Det är inte längre en självklarhet att man går in och ingriper för nån som är 20-21 år och försöker stoppa ett pågående missbruk. Det är nog inte bara i Karlskrona som man då kan placeras på den här typen av institutioner med väldigt liten tillsyn.

Skarp kritik mot kommunen

I fallet med 21-åriga Emmeli Olsson, som placerades på Rosenbom trots en vädjan om att komma ifrån sin destruktiva livsstil med missbruk och kriminalitet, är Bengt Svensson skarpt kritisk mot kommunens agerande.

– Det kan inte uteslutas att de brutit om lagen. Det beror på vilken kännedom de haft om kvinnans missbrukssituation och vilken utsträckning man gjort aktiva insatser för att bryta hennes missbruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#falletemmeli

Mer i ämnet