Extra mörkerflygningar över Blekinge nästa vecka. Foto: Claes Axstål/TT

F 17 bullrar extra nästa vecka

Publicerad

Nästa veckan kommer F17 att genomföra extra mörkerflygningar för att komma ikapp med sina mörkerövningar.

Normalt övar F 17 mörkerflygning en gång i veckan under vissa utpekade perioder. På grund av bland annat otjänligt väder under vissa mörkerdagar tidigare under året har flottiljen en del mörkerövning att ta ikapp, vilket nu görs under de tre extradagarna.

De extra flygningarna genomförs under tre dagar, från måndag 13 november till och med onsdag 15 november. Samtliga dagar från klockan 15 till 22

– För att kunna upprätthålla och vidareutveckla den spetsförmåga vi besitter är mörkerflygningarna viktiga för oss. Men det gör förstås att det kommer att bullra lite extra på kvällarna i Blekinge i veckan, skriver Jerry Lindbergh, kommunikationschef på F 17 i ett pressmeddelande.

– Sedan återgår vi till normal flygverksamhet, vilket innebär mörkerflygning enbart på torsdagar till klockan 22:30. Torsdag 14 december genomförs årets sista planlagda mörkerpass, säger Jerry Lindbergh.

Att öva i mörker är viktigt för flottiljen och Flygvapnet då denna typ av flygning skiljer sig från den i dagsljus. 

– Såväl taktik som den teknik vi använder skiljer sig, säger Adam Nelson, flygchef och pilot på F 17.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.