Foto: TT/SVT

Facklarm i Karlskrona – anmäler äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunal i Karlskrona anmäler arbetsmiljön inom äldreomsorgen efter signaler om stress och sjukdomar hos personalen. Nu har kommunen två veckor på sig att ta fram ett åtgärdspaket.

Det är inte vanligt att facket gör en så kallad 6:6a-anmälan riktad mot en stor del av en kommunal förvaltning. Men enligt Johan Bohman, ordförande i Kommunal, så är medlemmarnas situation inom bland annat hemtjänsten och på särskilda boenden så akut att det krävs omedelbara insatser för att komma till rätta med problemen.

Anmälan lämnades in under tisdagen och i den skriver facket bland annat att nuvarande bemanning inte ”räcker till när det gäller arbetsuppgifter/vårdbehov”.

– Vi och skyddsombuden har påtalat bristerna i olika forum, men inte upplevt att det gett något direkt resultat. Och samtidigt som förvaltningen ska spara får vi nya signaler från medlemmar som är sjuka, som känner sig pressade och som inte längre orkar sköta sina arbetsuppgifter på bästa sätt, säger Johan Bohman.

Höga sjuktal

Kommunen har som arbetsgivare två veckor på sig att svara på fackets anmälan – därefter kan ärendet hamna hos Arbetsmiljöverket.

– Om vi inte är nöjda med de svar vi får, kan vi ta det vidare dit, säger Johan Bohman.

Det Kommunal i ett första skede vill ha svar på är hur kommunen som arbetsgivare ska lösa arbetsmiljöfrågor kopplade till bemanningssituation och vikarierekrytering.

– Vi har redan ett högt sjuktal hos ett stort antal av våra medlemmar och vi vill se att kommunen investerar i personaltäthet snarare än nya besparingar.

Äldrechef Martin Olsson hade under tisdagen inte tagit del av innehållet i fackets anmälan, men säger sig ha fått andra signaler i den medarbetarenkät som presenterades förra veckan.

– Över tusen anställda svarade att de är förhållandevis nöjda med sin arbetssituation. Visst finns det utmaningar i verksamheten, men jag vill läsa anmälan innan jag lämnar någon mer detaljerad kommentar, säger Martin Olsson.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med det ansvariga kommunalrådet Börje Dovstad (L) som inte vill svara på några frågor eller delge sin syn på arbetsmiljölarmet från Kommunal.

FAKTA: 6:6a-anmälan

Visa

En 6:6a-anmälan syftar på 6 kap. 6a § i arbetsmiljölagen:

Om ett skyddsombud anser att åtgärder behöver vidtas för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö, ska skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren och begära sådana åtgärder. Skyddsombudet kan också begära att en viss undersökning ska göras för kontroll av förhållandena inom skyddsområdet. På framställning ska arbetsgivaren genast lämna skyddsombudet en skriftlig bekräftelse på att arbetsgivaren mottagit dennes begäran. Arbetsgivaren ska utan dröjsmål lämna besked i frågan. Gör arbetsgivaren inte det eller beaktas inte begäran inom skälig tid, ska Arbetsmiljöverket efter framställan av skyddsombudet pröva om föreläggande eller förbud enligt 7 kap. 7 § ska meddelas.

Källa: Arbetsmiljölagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer