Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör familjen Rosenberg från Sydafrika berätta om livet i Karlskronas skärgård. Foto: SVT

Familjen bytte Sydafrika mot Blekinge – tack vare International School of Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Rosenberg från Johannesburg i Sydafrika förälskade sig i Karlskronas skärgård. Men en förutsättning för flytten var en internationell skola för sönerna. Nu går de på International School of Karlskrona.

– Det var väldigt viktigt för oss att den möjligheten fanns här i Karlskrona, säger pappa Kurt Rosenberg.

Flera år innan flytten hade han fått upp ögonen för Sverige under en arbetsresa. Att sönerna Kingston och Jude redan var i tonåren bidrog till beslutet att försöka hitta en engelsktalande skola, för att göra övergången till det svenska samhället så smidig som möjligt.

– För min del hade det varit mycket svårare att börja i en svensk skola utan att kunna språket eller något om landet. Men att träffa elever från hela världen har hjälpt mig, säger 12-årige Jude Rosenberg.

Lär sig svenska

I drygt två år har sönerna studerat vid International School of Karlskrona, som vid årsskiftet blev en IB-skola.

– Jag försöker lära mig svenska så att jag kan studera vidare här efter IB. Men jag är inte så duktig, säger 14-årige Kingston Rosenberg.

Se mer om familjens liv i Sverige i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.