Foto: Johan Nilsson/TT

Fängelsestraff efter yxattack i Svängsta

Uppdaterad
Publicerad

Den 44-årige mannen gick till attack med en yxa mot en före detta kollega utanför arbetsplatsen i Svängsta. Men offret lyckades parera slagen med armarna. Nu döms gärningsmannen till tre års fängelse för attacken, och en rad andra händelser.

Gärningsmannen hade en tid tidigare avskedats från arbetsplatsen och därefter hamnat i konflikt med flera andra anställda. I början av november dök han upp utanför arbetsplatsen igen, och beväpnad med en yxa gick han till attack mot en av de före detta kollegorna.

Enligt åtalet ska han ha huggit flera gånger mot offret, som bara på grund av ”tillfälliga omständigheter” lyckades komma undan med livet i behåll. Han åtalades därför för mordförsök.

Men tingsrätten menar att det inte är styrkt att gärningsmannen hade uppsåt att döda, och därför fälls 44-åringen inte för försök till mord utan för andrahandsyrkandet grov misshandel.

44-åringen döms även för två fall av olaga hot, ett fall av ofredande och ett fall av misshandel av normalgraden mot samma offer. Påföljden blev tre års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.