Köparen ångrade sig. Nu fortsätter arbetet med att hitta en ny köpare till Vita Briggen i Karlskrona. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Fängelsets öde ännu ovisst – köparen drog sig ur

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett års förhandling om försäljning av det gamla fängelset Vita Briggen i Karlskrona återstod bara pappersarbete för att avsluta affären. Men när det tog för lång tid med kontraktet valde köparen från Blekinge att dra sig ur.

– Arbetet fortsätter med andra spekulanter, men det står lite still under pandemin, säger mäklaren Gunnar Thulin.

Under hösten såg den långdragna fängelseaffären i Karlskrona ut att slutföras. Efter drygt ett år ute på marknaden lyckades mäklaren Gunnar Thulin hitta en köpare. Det återstod bara pappersarbete dem innan Vita Briggen skulle få en ny ägare.

Prislappen sjönk med 53 miljoner kronor

Ursprungligen hoppades fastighetsägaren Niclas Adler få runt 65 miljoner kronor för fastigheten – men prislappen sjönk ner till tolv miljoner kronor. Trots det så blev aldrig affären av. Köparen från Blekinge valde att dra sig ur.

Vita Briggen i Karlskrona

– Köparen tyckte att säljaren tog för lång tid på sig från Indonesien. Under tiden blev det tal om att stänga ner krogar i Sverige. Eftersom han hade planer på att öppna restaurang och nattklubb, så förstår jag honom. Det är inte lätt att börja något nytt nu, säger Gunnar Thulin på Mäklargruppen.

Bostäder ej tillåtet

Thulin går nu vidare med andra spekulanter men menar att kommunens detaljplan från 2013 försvårar försäljningen. Detaljplanen stoppar framtida ägare från att bygga bostäder, då bullernivån från infartsleden intill, är för hög.

– Det är skandal att det inte får bli bostäder i ett så fint hus med ett perfekt läge. Så jag kan tycka att kommunen borde anstränga sig lite mer.

Karlskronas planarkitekt Anna Steinwandt menar att det ligger i kommunens intresse att bevara byggnaden, men att det är svårt för kommunen att påverka frågan.

– Det finns möjlighet för fastighetsägaren att ansöka om ändrad detaljplan, för den gäller tills den upphävs, säger hon.

På grund av pandemin väljer mäklaren att avvakta försäljning till våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vita Briggen i Karlskrona

Mer i ämnet