Polisen: ”Stoppa utskriftsrätten efter pensionen”

Uppdaterad
Publicerad

Skriva ut medicin på recept är en del av läkaryrket. Ändå upphör inte rätten när doktorn går i pension.”Den möjligheten borde dras in”, säger Gunnar Hermansson, kriminalkommissarie.

Blekingeläkaren fortsatte att skriva ut medicin trots att han gått i pension. Han skrev ut narkotikaklassade läkemedel på pappersrecept i hemmet. Läkaren var över 80 år när han förlorade sin legitimation. Och en av de två doktorer som på fem år dömts för grovt narkotikabrott, för att ha försett missbrukare med narkotikaklassade tabletter, var 75 år när han dömdes till fyra års fängelse.

– Min erfarenhet är att läkare som överförskriver är män, oftast pensionärer. En läkare kan få förskriva narkotiska preparat upp i 90-årsåldern. Den rätten upphör aldrig, säger Gunnar Hermansson, före detta kriminalkommissarie som kartlagt den illegala handeln med narkotikaklassade läkemedel i 20 år.

SVT Nyheter Blekinge granskar läkare

Vad tycker du om det systemet?

– Jag tycker att som för så många andra yrkesgrupper så upphör detta när man går i pension.

Barnmorskor och sjuksköterskor har också förskrivningsrätt. Men till skillnad från läkare får de bara skriva ut medicin i tjänsten och måste vara knutna till en vårdarbetsplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter Blekinge granskar läkare

Mer i ämnet